Dit wist je nog niet van het Metropolis-gebouw…


Het is een van de meest bekende gebouwen van Madrid; per dag wordt het gebouw wel honderden keren op de foto gezet, en je zult waarschijnlijk zelf ook wel een kiekje hebben geschoten mocht je een keer in Madrid geweest zijn. De perfecte plek en de elegante bouwstijl maken het is een icoon van de Spaanse hoofdstad. We hebben het hier natuurlijk over het Metropolis gebouw.

Om je foto iets meer inhoud te geven vertel ik je hieronder wat leuke weetjes en geheimen van het Metropolis:

 • Het duurde in totaal 4 jaar om het Metropolis te bouwen; vanaf 1907 tot 21 januari 1911; wanneer het gebouw ook officieel geopend werd.
 • De verzekeringsmaatschappij “La Unión y el Fénix” was opdrachtgever van de bouw en eigenaar tot 1972 toen het in handen kwam van een andere verzekeraar “Metrópolis”.
 • Misschien niet te geloven maar tot 1921 was het met zijn 45 meter en zijn zes verdiepingen het hoogste gebouw van Madrid. In 1921 ging deze eer naar het Palacio de la Prensa met 58 meter hoog.
Edificio Metropolis

Het Metropolis gebouw met de Gevleugelde Overwinning.

 • Oorspronkelijk werd het Metrópolis bekroond door een bronzen standbeeld van Ganymedes op een feniks, totdat het gebouw van eigenaar wisselde en het standbeeld verwijderd werd. Dit bronzen beeld is nog steeds te zien aan de Paseo de la Castellana Nr 33.
 • Sinds 1972 staat de gevleugelde overwinning op de koepel, werk van Federico Valera Coullaut.
 • Veel mensen merken alleen het standbeeld op dat het gebouw kroont, maar als je beter kijkt zul je nog elf andere standbeelden ontdekken. Een onder de koepel (van Mariano Benlliure), vier aan elke zijkant en nog zes rond het gebouw. (Werken van Saint Marceaux en L. Lambert).
 • Precies die zes figuren die rond het gebouw zijn verwerkt symboliseren de mijnbouw, handel, landbouw en industrie.
 • Het gebouw heeft helaas niet echt een mooie functie; het wordt tegenwoordig alleen maar gebruikt als opslag c.q. grote rommelzolder.
Madrid - Gran Via

Madrid – Gran Via

 • Een bezoek aan het Metropolis tijdens de avond en nachturen is een mooi licht spektakel waar maar liefst 205 lampen voor nodig.
 • Het zal je ook zijn op gevallen dat het gebouw behoorlijk “blinkt”; en dat komt omdat er 30.000 stukken bladgoud van 24 karaat in is verwerkt.
 • Veel mensen denken dat dit gebouw het begin van Gran Vía is, dat had heel mooi geweest maar is niet waar want Gran Via Nº1 begint iets verder op, en het adres van het Metropolis gebouw is Calle de Alcalá Nº 39.
De volgende keer dat je dit mooie gebouw en belangrijke bezienswaardigheid komt bezoeken zul je het op een andere manier bekijken.
Door: Inge Boutsma – iboutsma@SpotValley.com

Hoe bezoek je het Prado met je Mobiel of Tablet?

Ontdek de Culinaire Route in het Madrileense Soho

Luxe Treinreizen door Andalusië, Castilla y Leon en Aragón

10 Cafés met Gratis Concerten in Madrid

De Top 10 Bezienswaardigheden van Madrid

De Beste Spaanse Winkelstad, en Tweede Wereldwijd

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s